The Saltbox Passive House

Kitchen

The size and shape of the house is inspired by the historical "Saltbox" shape, very common in Estrie and New England, and matching heritage homes in the region. The L-shaped design is south facing to promote passive solar heating and to enjoy the panoramic view of the location.

By building the rear part of the main level on the ground floor, and by opting for a roof slope that follows that of the land, the house follows the topography of the place and maintains privacy from the street. 

The materials used are simple and durable: the retaining walls are constructed with excavation stone, the main cladding is white painted wood, and the entrance section is burnt cedar.

Inside, the day spaces are organized around the central block which includes the mudroom, the kitchen, the pantry and the bathroom.