2015 Award Winning Project: Mountain Equipment Co-op Head Office

It's that time of year when the Canadian Green Building Awards are granted. Among this years winners: MEC's Head Office

Mountain Equipment Co-op Head Office
via SAB Mag

Originally published on the Sab Mag blog, click through to see the rest of this years awardees.

Jury comment

A very high-performance building that does justice to its client’s corporate philosophy and aspirations. It includes some wonderful collaborative and social spaces. The project has been tailored to its inhabitants, offering up environmental features as a way to enhance their day-to-day working life. The green roof is not there just to gain a credit, but is a habitable program space for the enjoyment of employees.

Founded in the 1970s, Mountain Equipment Co-op has a long history of promoting active outdoor lifestyles and environmental awareness. As a natural extension of these values, MEC embarked on creating a green building for its head office that would reflect its unique corporate culture. The Vancouver, BC site chosen for the 12,100m2 building is southeast of the city center, adjacent to a rapid transit station and a major east-west bike route.

An integrated design process informed the concept and guided the development of the project: Among the key considerations were:
• Wood construction was evaluated against other more conventional structural systems, and chosen for its renewability and aesthetic qualities. 

• To reduce energy consumption, the building was designed with three large ventilation towers, and the plan oriented to take advantage of prevailing winds.

• A cruciform plan was chosen, with narrow floor plates which, together with extensive glazing and appropriate solar control, ensured that the majority of occupied spaces receive ample daylight.

Mountain Equipment Co-op Head Office Passive Solar Lighting

• The intersection of the third and fourth-storey wings also serves the human agenda of the project by creating a vertical atrium that is the social heart of the building. Work environments are designed to promote collaboration between teams and a high-degree of operational efficiency.


The MEC Head Office is estimated to be 70% more energy efficient than the reference building under the Model National Energy Code for Buildings [MNECB]. This is achieved through a combination of passive design and highly-efficient mechanical systems.
The passive design starts with a high-performance envelope with R50 walls, R70 roof, and high-performance triple-pane glazing systems, aluminum-framed curtain wall on the ground floor and operable fibreglass windows on the upper floors.

The building is heated and cooled through a series of 20 geothermal wells optimized by a ground-source heat pump system. Geothermal heat pumps are located between two large thermal storage reservoirs, limiting the number of heat pumps required and reducing electrical use. Heat pumps operate during off-peak hours to cool the reservoirs, and during the day, when demand peaks, the extra energy stored in the reservoirs is transferred to the building.

When hot weather occurs, or is forecast, the wind towers go into operation to cool down the building or pre-cool it in preparation for the next day. The wind towers take in fresh air from the roof inlets, directing it through fans into raised floor plenums on the main levels of the structure. Air from the ceiling level is exhausted outside. During mild conditions, air is re-circulated and heated or cooled using coils in the base of the wind towers.

Energy from rooms with significant heat gain such as the electrical rooms and server rooms is recovered through the heat pump system to preheat domestic hot water. Dimming electronic ballasts are installed in the peripheral areas to decrease the artificial lighting as the natural lighting level increases, while occupancy sensors are employed in all enclosed rooms to regulate energy use. The centralized lighting system runs on a schedule to ensure efficiency.

Water conservation measures include low-flow and no-flow plumbing fixtures and rainwater harvesting to irrigate the green roof and ground-level landscaping. The green roof forms part of an accessible terrace outside the fourth floor cafeteria that provides panoramic views of the city and mountains. Open to all, this is perhaps the clearest expression of the design philosophy that permeates the entire project, a philosophy that places the wellbeing of building occupants at its heart.

Mountain Equipment Co-op Head Office Staff Roof Garden

  • Project credits
    Architect Proscenium Architecture + Interiors Inc.
    Structural Engineer Fast + Epp Structural Engineers
    General Contractor Ventana Construction
    Landscape Architect Sharp + Diamond Landscape Architecture
    Civil Engineer KWL Associates Ltd.
    Electrical/mechanical Engineer Pageau Morel et Associés
    Commissioning Agent Stantec
    Photos Ed White Photography
  • Project Performance
  • - Energy intensity [building and process energy] = 297.5 MJ/m2/year
    - Energy intensity reduction relative to reference building under MNECB = 68%
    - Potable water consumption from municipal sources = 2,441 L/occupant/year
    - Potable water consumption reduction relative to reference building = 60%
    - Recycled material [by value] = 19.7%
    - Regional materials [800km radius] by value = 33.5% of LEED materials divisions
    - Construction materials diverted from landfill = 94%
  • Materials
    Glulam and nail-laminated wood construction with structural insulated panels and curtain wall system; TPO roof by Carlisle Construction Materials; heating and cooling through a series of 20 geothermal wells optimized by a ground-source heat pump system. The REHAU radiant heating and cooling system is one of the technologies which allows the structure to be 70% energy intensity reduction.

For more of 2015's Canadian Green Building Award winners or for more images of MEC's winning submision click through to the SAB Mag blog.

And because this Mountain Equipment Co-ops head office we're talking about, of course there's a bouldering room.

Mountain Equipment Co-op Head Office Bouldering Room